Over Niercelcarcinoom

Lees meer over niercelcarcinoom en de behandeling hiervan.

Page header 4

De nieren zijn twee boonvormige organen gelegen achter de buikholte aan beide kanten van de wervelkolom en zijn ongeveer 12 cm groot. De nieren zorgen voor de vocht, zout en eiwitbalans in het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen. Daarnaast regelen de nieren ook de bloeddruk. De afvalstoffen worden meegenomen door de urine en verwijderd uit het lichaam via de blaas.

Nierkanker ontstaat doordat cellen in de nier zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel (tumor) vormen. Van alle tumordiagnoses in Nederland wordt bij 2-3 % de diagnose nierkanker gesteld. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 2.700 mensen nierkanker. De meeste patiënten zijn tussen de 55 en 80 jaar. Nierkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.1

Er zijn verschillende vormen van nierkanker, zoals: niercelkanker, urotheelkanker en Wilms tumor.

De meest voorkomende vorm van nierkanker is niercelkanker (niercelcarcinoom). Niercelcarcinoom ontstaat in wand van de nierbuisjes. Ongeveer 9 van de 10 mensen met nierkanker heeft deze vorm.

Er zijn verschillende subtypen van niercelcarcinoom zoals heldercellig niercelcarcinoom, papillair niercelcarcinoom, chromofoob niercelcarcinoom en nog een aantal zeer zeldzame subtypen.

Ongeveer 80% van de patiënten heeft heldercellig niercelcarcinoom. Tumoren die bestaan uit dit soort cellen kunnen traag groeien of juist snel.2
Bekijk de symptomen