Behandelmogelijkheden

Lees meer over de verschillende behandelmogelijkheden van niercelcarcinoom.

Page header 4

Verschillende stadia van niercelcarcinoom

Aan de hand van de onderzoeken kan worden bepaald in welk stadium de tumor zich bevindt. Er zijn vier stadia van de tumor, aangeduid als T1, T2, T3 en T42,3:

Cab illustrations kidneycancer

Lokaal niercelcarcinoom (RCC)

De tumor bevindt zich in stadium T1 of T2. In deze fase van de tumor is genezing nog goed mogelijk en hebben de behandelingen dan ook als doel om te genezen (curatieve behandeling):

 • Active Surveillance: Mocht de tumor niet agressief zijn en/of erg traag groeien, dan kan actief volgen van de tumor een behandeling zijn.
 • Niersparende behandelingen:
  • Niersparende operatie (partiele nefrectomie): De chirurg zal tijdens deze behandeling de tumor uit de nier verwijderen.
  • Cryo-ablatie: De tumor wordt bevroren
  • Thermo-ablatie: De tumor wordt verhit

Mocht een niersparende behandeling niet mogelijk zijn dan kan besloten worden om de hele nier met de tumor te verwijderen. In dit geval spreekt men van een radicale nefrectomie

Lokaal gevorderd niercelcarcinoom (RCC)

De tumor bevindt zich in stadium T3 of T4, afhankelijk van hoe ver buiten de nier de tumor zich verspreid heeft. Bij lokaal gevorderd niercelcarcinoom zijn twee behandelingen standaard:

 • Radicale nefrectomie: Operatief verwijderen van de nier met de tumor inclusief het aangetaste weefsel rondom de nier.
 • Embolisatie: De bloedvaten naar de tumor worden afgesloten.

Als een operatie niet mogelijk is, omdat de patiënt dit zelf (nog) niet wil, of wanneer het te risicovol is om te opereren dan kan er besloten worden om de ziekte alleen nauwkeurig te volgen met controle-onderzoeken. In enkele situaties kan ook een behandeling met geneesmiddelen (systemische behandeling) overwogen worden.

Uitgezaaid (gemetastaseerd) niercelcarcinoom (RCC)

Uitzaaiingen bij niercelcarcinoom komen het vaakst voor in de longen, botten, lymfeklieren of de hersenen. Deze uitzaaiingen zorgen vaak voor de klachten die leiden tot de onderzoeken en uiteindelijk de diagnose. De behandelingen die bij uitgezaaid niercelcarcinoom horen zijn:

 • Verwijdering van de nier door een operatie (radicale nefrectomie).
 • Bestraling (radiotherapie) van uitzaaiingen in botten of hersenen. U krijgt geen chemotherapie, dit werkt niet bij uitgezaaide niercelcarcinoom.
 • Systemische therapie: Hieronder is een overzicht van de verschillende systemische therapieën.

De behandelingsmogelijkheden zijn dan ook vaak gebaseerd op de bovenstaande indeling. Ook niet behandeld worden is altijd een optie.

Medicatie

Als behandeling met geneesmiddelen nodig zijn, zal de specialist in een multi-disciplinair overleg met zijn/haar collega’s kijken naar de beste opties voor elke individuele patiënt en deze opties met de patiënt bespreken. De keuze voor medicamenteuze behandeling zal afhankelijk zijn van het stadium van de ziekte, kenmerken van de tumor (bijvoorbeeld hoe agressief de kankercellen zijn) en uw lichamelijk conditie.

Doelgerichte therapie is een verzamelnaam voor verschillende geneesmiddelen die gebruik maken van specifieke eigenschappen van de tumor en daar gericht op werken. Onder deze doelgerichte therapie vallen onder andere tyrosinekinaseremmers. Doelgerichte therapie kan de kanker niet genezen, u kunt er wel langer door leven. Tevens kan men ook behandeld worden met immunotherapie; of een combinatie van beiden.

 • Doelgerichte therapie
  Deze geneesmiddelen remmen signalen in de kankercel die nodig zijn voor groei, deling en overleving. Het zijn kleine moleculen die enzymen in de signaalroutes van de kankercel onderbreken. Hierdoor sterft de kankercel af of deelt zich niet meer. Deze geneesmiddelen worden in tabletvorm gegeven.
 • Immunotherapie
  Immunotherapie is een therapie die gebruik maakt van het eigen afweersysteem van het lichaam. U krijgt geneesmiddelen om de werking van het eigen afweersysteem te versterken. Dit zorgt ervoor dat de tumorcellen weer “herkend” worden en het eigen afweersysteem in staat is om de tumorcellen op te ruimen en te vernietigen. Immunotherapie is een behandeling die via een infuus (direct in je bloedbaan) gegeven wordt.5